stroomstoring

Stroomstoring

Vaak is een stroomstoring makkelijk op te lossen. Want in de meeste gevallen wordt een storing veroorzaakt door:

– Kortsluiting door een elektrisch apparaat
– Kortsluiting door het aansluiten van te veel apparaten op een groep

Wanneer een storing zich voordoet ga je als eerste in de meterkast kijken. Hier kun je twee verschillende groepenkasten aantreffen.

Een moderne groepenkast. Deze is voorzien installatie-automaten en een aardlekschakelaar. De groepen zijn in en uit te schakelen en bij een storing of kortsluiting slaat de stroom vanzelf af. Een van de knoppen zal dan omlaag staan.
Een traditionele groepenkast. Deze is voorzien van stoppen / smeltzekeringen en een aardlekschakelaar. Met de knoppen boven de zekeringen (stoppen) zijn de groepen afzonderlijk in- en uit te schakelen. De aardlek treedt in werking bij storing, kortsluiting of overbelasting.

Is de stroom uitgevallen in het hele pand?

Voordat je de meterkast in duikt is het goed om te checken of het geen landelijke of plaatselijke storing betreft. Dit doe je door te kijken of de buren wel stroom hebben en of de straatverlichting gewoon brandt. Is dit niet het geval dan is er een landelijke of regionale storing. Hiervoor kun je bellen naar 0800- 9009. Of je kijkt, indien je smart phone internet heeft, op www.gasenstroomstoringen.nl.

Indien de buren wel stroom hebben en de straatverlichting naar behoren werkt duik je toch die meterkast in en doe je het volgende:

1: Controleer de aardlekschakelaar en kijk of deze op UIT of op 0 staat en deze dan AAN of op 1.

Blijft de aardlekschakelaar steeds terugvallen naar UIT of 0?

2: Schakel alle groepen uit
3: Zet de aardlekschakelaar op AAN of 1
4: Schakel de groepen weer één voor één in om erachter te komen in welke groep zich een storing bevindt.
5: Trek vervolgens de stekker uit het stopcontact van alle apparaten die zijn aangesloten op deze groep.
6: Zet de schakelaar van de groep weer naar boven en sluit alle apparaten één voor één aan om er achter te komen welk apparaat de storing veroorzaakt.

Is de stroom uitgevallen in een deel van het pand en is er een moderne groepenkast?

Kijk of er een schakelaar naar beneden staat en zet deze terug omhoog.

Wanneer de schakelaar naar beneden blijft springen kan er een elektrisch apparaat defect zijn dat is aangesloten op deze groep. Voer dan bovengenoemde stap 5 en 6 uit om erachter te komen welk apparaat de storing veroorzaakt.

Is de stroom uitgevallen in een deel van het pand en is er een traditionele groepenkast?

Schakel de groep uit van de stop die gesprongen is. Je kunt dit zien doordat er metalen veertje uit de zekering gesprongen is. Schakel dan de groep weer in. Wanneer de zekering/ stop weer kapotgaat kan er een elektrisch apparaat defect zijn dat is aangesloten op deze groep. Voer dan bovengenoemde stap 5 en 6 uit om erachter te komen welk apparaat de storing veroorzaakt.

Lukt het je ondanks deze inspanningen niet om de storing te verhelpen? Neem dan gerust per email contact met ons op / meldt de storing via de portal. In de meeste gevallen ligt de oorzaak van de storing bij de huurder. Daarom is het belangrijk om bovengenoemde stappen te doorlopen en rekening te houden met eventuele kosten.

Top